Cum cer o oferta de pret pentru un website?

3 ianuarie 2023
In ultimul timp, putem observa diversi antreprenori solicitand oferte pentru crearea unui website. Solicitarile apar pe diverse grupuri de Facebook, dar si prin e-mail, WhatsApp, sau prin apeluri telefonice. De cele mai multe ori, solicitarile nu sunt insotite de foarte multe informatii, insa primul aspect pe care il mentioneaza este pretul.

In acest context si in baza sectiunii noastre de Intrebari Frecvente, dorim sa aducem cateva explicatii despre cum se poate evalua corect pretul unui website, atat din perspectiva unui antreprenor care isi doreste prezenta online, cat si a unui web developer/designer.

1. Scopul websiteului dumneavoastra

In primul rand, consideram ca este atat in avantajul antreprenorului, cat si in avantajul dezvoltatorului sa stabileasca scopul websiteului care urmeaza sa fie creat. Stabilind scopul websitelui, putem obtine o mai buna intelegere despre nisa, functionalitatile, si parametrii proiectului, astfel aproximand efortul necesar dezvoltarii siteului.

Astfel, la solicitarea unei oferte, scopul websiteului poate fi precizat utilizand diferiti termeni, precum "catalog de produse", "website de prezentare", "website corporate" sau "website de cursuri".

Exemplu concret:


Buna ziua, doresc un website de prezentare care sa contina un catalog de produse.

Aceasta formulare ofera, din primele cuvinte, cateva repere despre proiectul in sine: va fi un proiect fara functionalitati de e-commerce, dar care va necesita implementarea unui sablon pentru produsele care urmeaza a fi prezentate in catalog.

Desi este un inceput bun, aceasta solicitare inca nu ofera suficiente informatii pentru ca dezvoltatorul sa poata oferi o cotatie corecta pentru ambele parti.

Ce lipseste?


Functionalitatile proiectului sunt o informatie esentiala in situatii precum cea de mai sus. De ce? Sa luam un alt exemplu concret:

Buna ziua, doresc un website de prezentare care sa contina un catalog de produse unice din nisa handmade.

Din aceasta solicitare, putem intelege faptul ca desi va fi necesara dezvoltarea unui sablon pentru produsele expuse, acestea vor fi unice si handmade, deci este posibil ca fiecare produs sa aiba caracteristici care nu se vor regasi la alte produse.

Asadar, se adauga un nou grad de dificultate, cu cel putin doua potentiale solutii:

  1. adaugarea produselor de catre dezvoltator, SAU
  2. dezvoltarea unui sistem prin care antreprenorul isi poate personaliza si publica produsele pe website

Ambele solutii implica timpi de lucru care nu ar fi reiesit din prima solicitare.

Dar putem fi chiar si mai precisi:


In solicitarea unei oferte pentru crearea unui website, putem include si nisa proiectului.

De ce este relevanta nisa? Iata cateva motive:

  1. poate influenta alegerea dezvoltatorului, intrucat unii dezvoltatori sunt specializati pe anumite nise
  2. poate dicta un anumit standard de efort si calitate specific nisei
  3. poate necesita anumite functionalitati, precum pagini legale mai riguroase sau diferite standarde de protectia datelor
  4. poate influenta costul in cazul proiectelor caritabile
  5. poate necesita traducerea in alte limbi decat cea locala

Desigur, vor exista puncte si contrapuncte la fiecare dintre argumentele aduse mai sus, insa cert este faptul ca nisa poate influenta puternic nivelul de efort si/sau specializare necesare proiectului dumneavoastra. Asadar, asigurati-va ca includeti si nisa atunci cand solicitati o cotatie de pret.

Un pas mai departe:


Parametrii proiectului. Ce sunt parametrii unui website? Aici putem discuta despre diverse repere pe care atat antreprenorul, cat si dezvoltatorul le poate lua in calcul in crearea websiteului. Printre acestea se numara:

  • viteza de incarcare
  • SEO on-page
  • SEO off-page
  • nivelul de integrare cu retelele de socializare
  • gradul de integrare cu canalele de marketing
  • gradul de securizare
  • nivelul de optimizare al experientei utilizatorului
  • etc.

Toate acestea pot afecta semnificativ timpii de executie, deci si costul final al proiectului dumneavoastra.

De aceea consideram ca este foarte important sa mentionati acesti parametri atunci cand solicitati o oferta de pret, indiferent de canalul de comunicare.

pagespeed insights score for apexdigital.ro

Exemplu de parametri vizati de Google

Pe scurt:
ASA DA
Descrieti clar scopul proiectului dumneavoastra
Mentionati nisa proiectului
Stabiliti parametrii proiectului
ASA NU
Omiteti functionalitati cruciale proiectului
Adaugati cerinte dupa semnarea contractului
Minimalizati sau subevaluati volumul de munca

2. Bugetul disponibil

Cu toate ca acest lucru nu este intotdeauna posibil, mentionarea bugetului la momentul solicitarii unei oferte poate ajuta din mai multe perspective.

Din punctul de vedere al dezvoltatorului:


Includerea unui buget pentru dezvoltarea unui website de prezentare sau magazin online poate ajuta dezvoltatorul sa ofere optiuni relevante potentialei colaborari. Mai precis, daca bugetul dumneavoastra este limitat, puteti exclude de la bun inceput dezvoltatori care nu ar dori sa accepte proiectul dumneavoastra, economisind, astfel, timpul alocat unei eventuale consultatii.

De asemenea, este important de retinut ca fiecare antreprenor are asteptari si bugete diferite in ceea ce priveste costurile unui website. Mentionand bugetul in momentul solicitarii unei oferte pentru dezvoltarea unui website poate comunica in mod direct asteptarile, evitand astfel negocieri nedorite.

Pe de alta parte, in cazul in care bugetul este limitat, dar dezvoltatorul este interesat de proiect, acesta poate intocmi o oferta care sa cuprinda alternative adaptate bugetului disponibil. O situatie concreta ar fi un antreprenor care isi doreste un magazin online pentru a testa piata, dar dispune de suma de 600 euro.

Desi este probabil ca aceasta suma sa nu poata asigura dezvoltarea un magazin online pe o platforma open-source, cu logo, design si functii personalizate, un dezvoltator poate oferi posibilitatea achizitionarii unei teme, spre exemplu, pe care mai apoi sa o personalizeze si adapteze proiectului, in masura posibilitatilor.

Din punctul de vedere al antreprenorului:


Mentionarea bugetului in solicitarea ofertei pentru dezvoltarea unui website ajuta, in primul rand, la incadrarea in planul de afaceri pe care l-ati stabilit de la bun inceput.

Trebuie tinut cont de faptul ca un website este, in practica, o investitie care adauga valoare afacerii dumneavoastra in mai multe feluri. Fiind o investitie, fondurile alocate unui website vor reflecta calitatea produsului finit, deci vor reflecta si calitatea imaginii dumneavoastra in mediul online. Asadar, comunicand bugetul disponibil, puteti filtra ofertele foarte ieftine, dar si cele care nu corespund realitatii financiare ale companiei dumneavoastra.

Mai mult, in cazul unor proiecte mai mari, puteti opta pentru plata in transe, sau pe dezvoltarea progresiva a siteului dumneavoastra.

Exemplu concret:


Adrian Patron doreste sa creeze un magazin online pentru a testa o noua colectie de haine de barbati. Domnul Adrian este ingrijorat de faptul ca rata de retur poate fi ridicata, luand in calcul tendintele consumatorilor din aceasta nisa. Antreprenorul solicita o oferta pentru un magazin online care sa cuprinda functionalitatea de confirmarea comenzii prin SMS, dar toate ofertele ii depasesc cu mult bugetul.

Asadar, dl. Patron decide sa solicite noi oferte, de data asta mentionand bugetul si mentionand faptul ca poate plati in transe, sau ca poate plati in viitor pentru dezvoltarea functionalitatii amintite mai sus, lansand magazinul online fara aceasta.

Alte considerente:


Va reamintim ca in dezvoltarea unui website pot fi implicate cunostinte din mai multe domenii, precum design web, UI/UX, programare, administrarea serverelor, marketing, SEO on- si off-page, accesibilitate, design grafic si copywriting, precum si buna cunoastere a legislatiei specifice domeniului. Fiecare dintre aceste domenii presupune zeci sau sute de ore de invatare si experienta inainte de livrarea unui website de calitate, care are potentialul de a genera venituri considerabile si care este, in esenta, cartea de vizita a afacerii dumneavoastra.

O perspectiva diferita ar fi comparatia cu o vizita la medic sau la un avocat. In mai putin de o ora, pacientul/clientul achita, in medie, 40 EUR, pentru niste servicii care nu genereaza un venit in mod direct. Urmand aceasta logica, ar fi lesne de inteles ca valoarea unei ore de munca a dezvoltatorului ar putea fi comparabila, desi, in realitate, este sub jumatate din cei 40 EUR amintiti mai sus.

Pe scurt:
ASA DA
Precizati bugetul real disponibil
Priviti un website ca pe o investitie
Fiti deschisi la alternative sau plati esalonate
ASA NU
Confundati calitatea cu costurile ridicate
Cadeti prada ofertelor prea ieftine
Propuneti procent din castiguri in loc de plata

3. Nivelul de implicare si resursele disponibile

In cadrul oricarui proiect va exista un echilibru fin intre disponibilitatea unui antreprenor si a resurselor acestuia, raportata la cerintele pentru dezvoltatorul cu care urmeaza sa colaboreze.

Resursele disponibile:


In cele mai multe cazuri, un website trebuie sa contina anumite elemente de branding, informatii despre proiectul vizat, cat si integrari cu anumiti prestatori de servicii, dupa caz. Toate acestea pot fi puse la dispozitie de catre antreprenor, sau pot fi lasate in sarcina dezvoltatorului.

Spre exemplu, exista cazuri in care o companie detine un brand book, punand la dispozitia dezvoltatorului fonturi, un logo, informatii despre valorile si misiunea companiei, dar si o paleta de culori si elemente de design grafic. In aceasta situatie, munca dezvoltatorului este inlesnita semnificativ, ceea ce poate reduce considerabil costurile proiectului.

Pe de alta parte, daca dezvoltatorul trebuie sa conceapa identitatea brandului companiei dumneavoastra, vor fi adaugate multe ore de lucru, fapt de care trebuie sa tineti cont in momentu in care solicitati sau analizati oferta pe care o primiti. Costul dezvoltarii identitatii de brand poate fi foarte ridicat deoarece brandul da "tonul" si coerenta afacerii dumneavoastra, influentand increderea si perceptia clientilor. In plus, elementele de branding vor fi folosite pe toate canalele de comunicare, inclusiv emailuri, carti de vizita sau reclame televizate, avand caracter transmedia.

Gradul de implicare:


Uneori, o imagine chiar valoreaza cat o mie de cuvinte:

i design you design meme /></p><p>Acest meme face referire la arhicunoscuta tipologie a micromanagerului, sau antreprenorului-elicopter, care are deosebita placere de a ordona pana si cele mai mici detalii. Poate ca aceasta atitudine provine din impresia ca antreprenorul stie mai bine ce trebuie facut, sau poate ca este nevoia senzatiei de control asupra unei invistitii, sau poate pur si simplu este o lipsa de incredere fata de capabilitatile dezvoltatorului.</p><p>Indiferent de motiv, acest tip de atitudine ingreuneaza semnificativ munca dezvoltatorului, atat prin cresterea numarului de revizii, cat si prin deraierea proiectului de la cele mai bune practici. Pe scurt, prea multa implicare poate fi daunatoare colaborarii si poate afecta calitatea designului final.</p><p>Daca mai sus am discutat despre antreprenorul-elicopter, care planeaza atent deasupra dezvoltatorului, acum discutam despre cealalta extrema: antreprenorul-avion.</p><p>Antreprenorul-avion nu se implica foarte mult. Acesta aterizeaza, solicitand o oferta de website, ofera detaliile initiale, poate chiar semneaza contractul de prestare servicii. Apoi decoleaza si nimeni nu stie cand se intoarce. Astfel, rateaza prima revizie, prima transa de bani...si, desigur, aterizeaza din nou in cel mai nepotrivit moment, cand inflatia a mai crescut cu cateva procente si dezvoltatorul este in mijlocul altor cateva proiecte.</p><p>Comportamentul antreprenorului-avion poate sa creasca semnificativ timpii de executie ai siteului, totodata afectand programul dezvoltatorului. Este posibil ca aceasta atitudine degajata sa provina din perceptia ca dezvoltatorul trebuie sa prezinte produsul finit, fara a fi necesar vreun tip de feedback din partea antreprenorului. Desi acest lucru este posibil, trebuie comunicat foarte clar de la bun inceput, pentru a evita eventuale situatii neplacute si blocaje in dezvoltarea siteului.</p><p><strong>In concluzie:</strong></p><hr /><p>Nu ezitati sa comunicati nevoile dumneavoastra in momentul in care solicitati o oferta. Nu omiteti resursele pe care le puteti oferi, sau care trebuiesc oferite de catre dezvoltator: branding, copy, imagini, gazduire, domeniu, etc.</p><p>Dupa ce incepeti proiectul, incercati sa tratati dezvoltatorul la fel cum ati trata oricare alt specialist. Pana la urma, nu ii spunem doctorului ce tratament sa ne prescrie, si nu lasam masina la mecanicul auto fara a preciza care exact este problema.</p></div><div id=

Pe scurt:
ASA DA
Precizati resursele de care dispuneti deja (brand book, texte, contracte cu terti etc.)
Alocati timp comunicarii cu dezvoltatorul
Aveti incredere in abilitatile dezvoltatorului ales
ASA NU
Presupuneti ca dezvoltatorul poate sau doreste sa ofere toate elementele necesare unui website
Neglijati comunicarea cu dezvoltatorul
Ignorati expertiza dezvoltatorului ales
Atat, deocamdata. Sper ca acest articol va este folositor si va invit sa cititi urmatorul articol, Ce facem dupa ce am lansat un website?
Publicat: 3 ianuarie 2023